X KAPAT
X KAPAT
Zonguldak'a Hoşgeldiniz... Zonguldak Seni Bekliyor! Hemen üye olun veya giriş yapın...
Facebook İle Oturum Açın
veya
Şifremi Unuttum
Kayıtlı Değil misiniz? Hemen Hesap Oluşturun

Filyos: Tarihin ve Doğanın Birlikteliği

KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Filyos: Tarihin ve Doğanın Birlikteliği

Filyos’un güzelliklerinden bahsetmeden önce onu biraz tanımaya ne dersiniz? Günümüzde Zonguldak Çaycuma’da bulunan beldemizin adı ilk çağlarda Billaeus olarak geçiyordu. Çünkü Karadeniz’e dökülen nehrin adı oydu. Tabii bu isim zaman içerisinde ses değişimlerine uğrayarak Filyos olarak kalmış. Peki ya söz konusu ilk çağlarda neler olmuştu? Filyos’u bu kadar önemli ve değerli kılan şey ne? Tüm bunların cevabı tarihte saklı.

2 yıl önce 20611 Okunma
YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/filyos-tarihin-ve-doganin-birlikteligi

Filyos’un güzelliklerinden bahsetmeden önce onu biraz tanımaya ne dersiniz? Günümüzde Zonguldak Çaycuma’da bulunan beldemizin adı ilk çağlarda Billaeus olarak geçiyordu. Çünkü Karadeniz’e dökülen nehrin adı oydu. Tabii bu isim zaman içerisinde ses değişimlerine uğrayarak Filyos olarak kalmış. Peki ya söz konusu ilk çağlarda neler olmuştu? Filyos’u bu kadar önemli ve değerli kılan şey ne? Tüm bunların cevabı tarihte saklı.

Filyos’un ve Tios Antik Kenti’nin Tarihi

M.Ö. 7. yüzyılda ufak bir yerleşim yeri olarak kurulan Filyos, tarih boyunca birçok krallığın yönetimine girmiş. Ancak ilk olarak Miletos kolonisine bağlı bir rahip tarafından kurulduğu düşünülüyor. Bu rahibin adı Tios’muş. Kimi kaynaklara göre kentin eski ismi bu rahibin adından geliyor ve bu yüzden Tieion olarak biliniyor. Kaynaklarda Tios, Tieion, Tianon, Tium olarak da geçtiği olmuş. Biz en iyisi Filyos demeye devam edelim.

Bu kent Helenistik dönemde Herakleia Tiranlığı, Bithynia ve Pontus Krallıkları’na bağlı kalarak varlığını sürdürmüş. Ancak M.Ö. 70 yılında Romalılar burayı yağmalayarak ele geçirmiş. Kenti yeniden inşa etmiş, ticaret ve balıkçı yerleşimi haline getirmişler. Kentin denize sıfır ve Filyos nehrinin ağzına yakın olması sebebiyle yakındaki diğer bölgelerle de ticari ilişkiler kurulmuştu. Zaten yazımızın devamında da görebileceğiniz gibi bölgede çok fazla sikke ve buna benzer kalıntılar mevcut. Roma Dönemi’nde önem kazanan kent, Bizans tarafından ele geçirilmiş ve kaderi yeniden çizilmiş. Bizans Dönemi’nde piskoposların da etkisiyle önemli bir din merkezi haline gelmiş. 13. yüzyılda Bizans'ın zayıflamasıyla Cenevizlilerin eline geçmiş. Cenevizlilerin ardından da Selçuklu’nun egemenliği altına girmiş. Filyos ne kadar çok el değiştirmiş değil mi? Yazımızın başında sizi uyarmıştık. 1459 - 1460 tarihlerinde Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmış. Ancak 15’inci yüzyıl kente yaramamış olacak ki eski önemini yitirmiş ve küçük bir balıkçı köyüne dönüşmüş.

Günümüzde ise bölgede çeşitli arkeolojik çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bilimsel araştırma kazıları 2006 yılında başlamış olmasına rağmen hâlâ gün yüzüne çıkmayı bekleyen birçok kalıntı var. 2700 yıllık geçmişi keşfetmek çok da kolay değil elbette.  Elde edilen her bir bilgi ve bulunan her bir kalıntı çok büyük önem teşkil ediyor. Çünkü toprağın altında kalan kim bilir ne yollar, meydanlar, dini yapılar, evler ve dükkânlar var. Yani aslında büyük bir kentin varlığı söz konusu. Bu bölgenin araştırılmasındaki en önemli neden ise şu; Tios Antik Kenti'nin, Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında, üzerine modern şehir inşa edilmemiş, kazılan tek antik kenti olması. Ülkemiz için bu denli önemli olan kentte bu zamana kadar neler bulunmuş merak ediyor musunuz?

Tarihi eserlerin birçoğu Roma, Bizans ve Cenevizlilere ait olsa bile Friglerin döneminden kalma yazılar ve Dor düzenli tapınaklar da ortaya çıkmış. Bunların yanı sıra Helenistik Dönem’e ait sur duvarları, Roma-Bizans dönemine ait yapı kalıntıları, Roma dönemi sikkeleri ve çanak-çömlek parçaları ise diğer keşfedilenler arasında. Denize kadar uzanan Filyos Kalesi, açık hava tiyatrosu, su sarnıcı gibi daha birçok tarihi eser günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Eğer bu kalıntılar dikkatinizi çekerse, antik kenti ve kaleyi görmek isterseniz Çaycuma’ya gelebilirsiniz. Filyos Kalesi ve Tieion Antik şehri, iç içe geçmiş iki ayrı yer aslında. Esas ziyaret edilen kısım Filyos Kalesi ancak avluda sergilenen eserler Tios kazı alanında bulunan eserlerden oluşuyor. Ayrıca bizden söylemesi, burayı ziyaret etmek ücretsiz. Neyse, biz kazı çalışmalarına geri dönelim. Hatırlarsanız Filyos’un bir liman kenti olduğunu ve burada çeşitli deniz ticaretlerinin yapıldığını söylemiştik. Bu sebeple takdir edersiniz ki kazıların sadece karada yapılması doğru olmaz. Yani anlayacağınız yapılan çalışmalar denize taşmış durumda. Hatta öyle ki antik limanda tam tamına 8 batık bulunmuş. Biraz zaman alsa da tarihin sudaki izleri araştırılmaya devam ediyor. Tüm bu gelişmeler Karadeniz arkeolojisi için oldukça önemli.

Filyos’ta Gezilecek Yerler

Bu güzel yerin tarihini ve geçmişteki öyküsünü öğrendik. Peki ya şimdi ne halde? Günümüzde önemli bir arkeolojik kazı ve sit alanı olması dışında turizm beldesi olma özelliğiyle de ön plana çıkıyor. Şimdi siz diyeceksiniz ki Tios Antik Kenti dışında gezilecek bir yer yok mu? Elbette var.

Filyos Plajı

Filyos Plajı Zonguldak il merkezine 30 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda. Yeşilin ve mavinin ortak noktası olan bu plajda kocaman bir kumsal da mevcut. Alabildiğine uzanan bu plajda ister yürüyüş yapın isterseniz de denize girin. Abacık Mevkii’nden kaleye kadar olan bütün kısımda denize girmek mümkün. Ayrıca denize; Köroğlu Dağları, Bolu Dağları ve Ilgaz Dağlarından gelen Filyos Çayı (Yenice Irmağı) dökülüyor. Bu yönüyle de su hep hareketlilik halinde olduğu için Karadeniz’in temiz sularından bir tanesi. Buraya kadar gelmişken Çaycuma Köprüsü’nü ve Çayır Köyü Su Mağarası’nı da gezmenizi tavsiye ederiz.

Filyos Kuş Cenneti

Nehirlerin denize karıştığı alanlarda biyolojik çeşitlilik çok fazla olur. İşte burası da tam olarak öyle bir yer. Yukarıda anlattığımız gibi dağlardan toplanıp gelen çaylar Karadeniz’e dökülüyor. Bu sebeple Filyos Delta’sında pek çok canlı grubu yaşıyor. Bu canlılardan en çok çeşitliliğe sahip olanı ise kuşlar. Ülkemizde nadir görülen 30 kuş türünden 20’si Filyos Kuş Cenneti’nde bulunuyor. Burası sulak ve sazlık alan olduğu için kuşlar beslenme ve dinlenme ihtiyaçlarını bu bölgede gideriyor. Kıyı kuşu, balıkçıl, kamışçıl ve ötücü kuşlar gibi birçok kuş türüne ve canlı çeşitliliğine Filyos Kuş Cenneti’nde tanık olabilirsiniz.

Filyos Bazalt Sütunları

Filyos Vadisi üzerinde Çömlekçi ile Gökçeler arasında bulunan bu doğal oluşumu mutlaka görmelisiniz. Bazalt sütunlarının ne olduğunu bilmiyorsanız şöyle anlatalım; kalın bir lav akıntısının soğuyarak büzüşmesi ve bu büzüşme sırasında çatlakların oluşmasıyla ortaya çıkan şekillere bazalt sütun deniyor. Bu doğal oluşumun ortaya çıkardığı görsel o kadar etkileyici ki, Çaycuma’da görmeden gitmemeniz gereken bir yer.

Filyos’ta Ne Yenir? Neler Alınır?

Çaycuma ilçesi Zonguldak’ın kültürel zenginliğine katkıda bulunan kıymetli bir yer. Bilirsiniz Karadeniz insanının alışkanlıkları ve ürettikleri meşhurdur. İşte burada tüketilen yiyecekler ve kullanılan bazı malzemeler gelenekselleşmiş durumda. Biz de size bunlardan birkaçını önereceğiz.

Çaycuma Manda Yoğurdu

Çaycuma doğal yapısı sebebiyle tarıma elverişli bir yer. Yaylaları ve yeşilliklerinde büyükbaş hayvancılık yapılır. Bu büyükbaşların arasında en çok manda yetiştirilir. Mandalar yılda sadece 1 ay köylünün kendi tarlalarında yetiştirip kuruttuğu otları tüketir. Bu şekilde doğal yollardan beslenen mandaların sütleri de çok verimli olur. Yöre halkı tarafından özenle yapılan manda yoğurdu ise Çaycuma’nın en meşhur yiyeceğidir. Hatta öyle ki 2020 yılında coğrafi işaret tescili almıştır. Kendine has mayhoş ve ekşimsi tadıyla yiyenlerin bağımlısı olduğu bu yoğurdu mutlaka siz de tatmalısınız.

Pelemet Bezi

Keten dokumacılığında ismini duyurmuş olan pelemet bezi yöre halkı tarafından “çözme bez” olarak da bilinir. Ereğli’de “elpek”, Çaycuma’da “pelemet” olarak anılır. Keten ve pamuk ipliği ile dokunan bu bez yazın serin, kışın sıcak tutma özelliği ile ünlüdür. Günümüzde yöresel nakışlarla süslenerek, yelek, bluz, çanta ve hediyelik eşyalarda kullanılır. 110 yıllık bir geçmişe sahip olan bu kıymetli bezi veya ondan yapılan bir eşyayı siz de kendinize hediye olarak alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Karadeniz Ereğli Gezi Rehberi: Herkül Kenti’nde Gezilecek Yerler

​ Tarihin ve doğanın birleştiği yer Karadeniz Ereğli’nin (Kdz. Ereğli) büyüleyici atmosferini keşfedeceğiniz bir seyahat rehberine hazır olun. İşte Karadeniz Ereğli gezi rehberi. Ereğli’de gezilecek yerler listesi.

YAZAR : https://www.turizmgunlugu.com/2023/06/21/karadeniz-eregli-gezi-rehberi/
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Deniz, dal parçaları ve hayaller: Mehmet Türkçelik ile Driftwood Sanatı

Türkiye’nin çeşitli illerinde ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra memleketi olan Filyos’a yerleşen ve ardından burada Çatuk Sanat Evi (Atölye İskele)’ni açan Mehmet Türkçelik, denizden gelen ağaç parçalarından (çatuk) yaptığı sanat eserlerini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Fotoğraf: Gezgin ve Fotoğrafçı Nadir Özsoy

YAZAR : https://www.turizmgunlugu.com/2023/06/14/driftwood-mehmet-turkcelik/
TABİATIYLA ZONGULDAK Karadeniz’in Saklı Cenneti: Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

Emeğin başkenti, kara elması, masmavi denizi, eşsiz doğal güzellikleriyle Karadeniz’in saklı kalmış yeryüzü cennetlerinden biri. İşte Zonguldak’ta gezilecek yerler…

YAZAR : https://www.turizmgunlugu.com/2023/06/13/zonguldakta-gezilecek-yerler/
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK İlklerin kenti Zonguldak gezi rehberi

İlklerin kenti Zonguldak’ı keşfetmeye hazır mısınız? Bu yol maceraya, lezzete, jeoparka, endüstri mirasına, kültüre, maviye ve alın terine çıkar! İşte Zonguldak gezi rehberi…

YAZAR : https://www.turizmgunlugu.com/2023/06/10/zonguldak-gezi-rehberi/
ENDÜSTRİ MİRASIYLA ZONGULDAK Zonguldak seni bekliyor!

İrfan Önal’ın kaleminden, “sahip olduğu endüstri kimliği ve bunun yansıması olan sosyolojisi ile ülkemizde özgün bir turizm destinasyonu potansiyeli olan Zonguldak” için; şehrin ruhunu yakalayabileceğiniz gezi tavsiyeleri… Zonguldak seni bekliyor!

YAZAR : Turizm Günlüğü / İrfan ÖNAL
DENEYİMLERİYLE ZONGULDAK Zonguldak-Karabük Tren Rotası

Son zamanlarda ülkemizde tren yolculuklarının ne kadar rağbet gördüğünün farkında mısınız? Başta Doğu Ekspresi olmak üzere İzmir Mavi Tren, Van Gölü Ekspresi ve Güney Kurtalan Ekspresi gibi birçok tren hattı ilgi çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tren hatlarının ülke ekonomisine ve turizm sektörüne olan olumlu etkilerinden dolayı ülkemizdeki diğer hatların da turizme kazandırılması için yeşil ışık yaktı. İşte bu yazımızın da konusu olan Zonguldak-Karabük tren hattı, turizme kazandırılmak istenen hatlardan bir tanesi. Peki sizce neden özellikle bu tren hattının ülkede yaygınlaşması hedefleniyor?

YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/zonguldak-karabuk-bartin-tren-rotasi
DENEYİMLERİYLE ZONGULDAK Zonguldak Merkezinde Bir Günlük Gezi Rotası

Zonguldak; Batı Karadeniz’in inci tanesi… Neden bu tabiri kullanarak başladık biliyor musunuz? Çünkü Batı Karadeniz illeri arasında yer alan diğer şehirlerimiz Karabük ve Bartın, Zonguldak’ın bir ilçesiydi ve sonradan il statüsüne kavuştu. Onların da değeri yadsınamaz elbette ancak biz bugün Zonguldak’ı anlatacağız. Zonguldak’ın gezip görülecek yerlerinin yanı sıra ülkemiz adına ne gibi önemli özellikleri olduğundan da bahsedeceğiz. Hadi başlayalım.

YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/zonguldak-merkezinde-bir-gunluk-gezi-rotasi
TABİATIYLA ZONGULDAK Zonguldak Kıyı Şeridi: Batı Karadeniz’in Gözde Sahilleri

“Karaelmas Diyarı” Zonguldak, kendine özgü karakteri ile bölgenin en özel şehirlerinden. Cumhuriyet döneminden bu yana ülke sanayisinin gözbebeği konumunda olan Zonguldak’ı daha iyi anlamak için, tarihin tozlu sayfalarında biraz geriye, 26 Ağustos 1931 tarihine doğru biraz uzanmak ve Atatürk’ün sözlerine kulak vermek gerek: ““Zonguldak’ın derin toprakları altında, bütün Türkiye’yi ihya edecek bir servet yatıyor…”

YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/zonguldak-kiyi-seridi-bati-karadenizin-gozde-sahilleri
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Karadeniz Ereğlisi: Karadeniz’de Bir Tatil Beldesi

Batı Karadeniz’de yer alan Karadeniz Ereğlisi, Zonguldak’ın bir liman kasabasıdır ve ilin en kalabalık ilçesidir. Ziyaretçilerin buraya “Küçük İstanbul” demeleri, Ereğli’nin sahip olduğu doğal güzellikler ve tarihi eserlerden olsa gerek. Tarihi MÖ 2000’li yıllara dayanan Ereğli, antik çağdaki kuruluşundan bugüne kadar yerleşime açık olması sebebiyle, arkeoloji ve sanat tarihi bilimleri açısından kayda değer bir önem teşkil eder.

YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/karadeniz-ereglisi-karadenizde-bir-tatil-beldesi
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Zonguldak

2021’in odak destinasyonları arasında saydığım “Endüstriyel Miras’ın Kalbi” Zonguldak ve yöresi farklı bir deneyim sunuyor…Bir destinasyonu odağa almanın en pratik yönteminin o yer ile ilgili mini bir blog oluşturmak olduğunu düşündüm.

YAZAR : İrfan Önal
TABİATIYLA ZONGULDAK Harmankaya Şelalesi Zonguldak - Ay Resmen Cennet

Gittiği yerleri gereğinden fazla övmeyi ve bol keseden şairane tanımlar yapmayı seven biri değilim ama bir yer için şair kesileceksem o yer burası olabilir.

YAZAR : melkeontheroad.com
TABİATIYLA ZONGULDAK Çavuşağzı Plajı Kamp Alanı - Zonguldak Kamp Yerleri

Karavanla Batı Karadeniz turumuzun ilk duraklarından biri olan Çavuşağzı Plajı kamp alanı hakkında bilgi vermek istiyorum size bugün.

YAZAR : melkeontheroad.com
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Kelebeğin Rüyasına Yolculuk – Zonguldak Gezi Rehberi

Bu yazıdaki amacım malum döviz kuru kaynaklı seyahat rotasını yurt içine çevirip kendisine alternatif arayanlarla, hakkında çok az şey bildiği fakat gittiğinde etkilenmeyi umduğu yerler deneyimlemek isteyenlere bilgi sunmak. 

YAZAR : Ümran Öztürk Can
TABİATIYLA ZONGULDAK Zonguldak Tas Gölü

Kutupayısı sponsorluğunda ayıgibigez sloganıyla düzenlediğimiz Kutupayısı Rüya Takımı  #ayıgibigez kampının ilki 2017 Ekim ayında Zonguldak’ta Tas Gölü Doğal Yaşam ve Kamp Alanı‘nda gerçekleşti. Ayıgibigez kampı boyunca hepimiz ayı gibi eğlendik!

YAZAR : melkeontheroad.com
TABİATIYLA ZONGULDAK Batı Karadeniz Ücretsiz Kamp Alanları

Deniz tatillerini kamp yaparak geçirmek isteyenler için harika kamp alanlarını yazdım bugün. Özellikle blogumu ve sosyal medya hesaplarımı takip eden birçok kişinin kamp yapmaya bayıldığını biliyorum. O yüzden hazır bahar da geliyorken gidip gördüğüm deniz kenarı kamp yerlerini sizinle de paylaşmak istedim. Keşfedilmemiş doğasıyla son derece güzel kamp alanlarına sahip olan Batı Karadeniz ücretsiz kamp alanlarına gelin birlikte göz atalım.

YAZAR : melkeontheroad.com
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Zonguldak’ın Yöresel Yemekleri

Zonguldak’ın yöresel yemekleri listesinde kendinize uygun bir yemek bulacağınızdan eminiz. Batı Karadeniz’in incisi Zonguldak’a gelince kentte yaşayanların ne kadar şanslı olduğunu düşüneceğiniz tadına doyum olmayan pek çok lezzet sizleri bekliyor.

YAZAR : https://blog.biletbayi.com/zonguldakin-yoresel-yemekleri.html/